Proiecte majore derulate prin PNRR la Valea Ciorii

Comuna Valea Ciorii s-a înscris în ultimii ani pe o linie ascendentă privind atragerea de fonduri atât de necesare dezvoltării celor patru sate componente. Puterea economică fiind una destul de scăzută, s-a apelat cu precădere la alte surse, județene, naționale și chiar europene. 

Dacă este să vorbim de cele din urmă, au fost promovate două proiecte benefice pentru comunitatea locală: primul a fost „Eurocomuna – Dezvoltare comunitară prin măsuri integrate în comuna Valea Ciorii”, celălalt „Eurobunicii – reducerea numărului de bătrâni vulnerabili în comuna Valea Ciorii prin furnizarea de servicii sociale”. „Este necesar ca în perioada următoare să se intensifice preocuparea privind depistarea unor posibilități de finanțare a unor noi proiecte din surse europene, proiecte care să vizeze investiții de interes major pentru locuitorii comunei”, ne-a declarat doamna Mihaela Roșu, primar al comunei.

Până atunci, sunt promovate proiecte cu finanțare județeană și națională, la care administrația locală vine și ea cu o parte de cofinanțare. Bunăoară, prin Programul Anghel Saligny se află în plină derulare acțiunea de modernizare a drumurilor de interes local din cele patru sate ale comunei, iar cu finanțare din partea Consiliului Județean (prin ADI Ialomița) și cu contribuție proprie a fost finalizat proiectul „Sistem de supraveghere video stradală în comuna Valea Ciorii”. Proiectul de extindere, reabilitare și modernizare a școlii din Valea Ciorii, finanțat prin PNDL, este în derulare, ca de altfel și proiectul de amenajare cu fonduri locale a platformelor de gunoi din cele patru sate ale comunei. „Vom continua să exploatăm și în următorii doi ani această oportunitate de parteneriat cu ADI Ialomița, lucrând deja la două proiecte privind amenajarea unui parc de joacă pentru copii și construirea unui teren de sport multifuncțional”, a declarat Mihaela Roșu.

În același timp, să remarcăm faptul că începând din acest an sunt în derulare patru proiecte majore finanțate prin PNNR care vizează reabilitarea energetică a dispensarului uman, creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la grădinița din Valea Ciorii, dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ și, în fine, elaborarea PUG-ului comunal în format digital. Pentru viitorul apropiat, este pregătit și urmează a fi depus un proiect prin Programul ELENA, proiect privind reabilitarea sediului primăriei.