Dialog cu Mihăiță Barbu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu

Lucrări de asfaltare în derulare pe 8,5 kilometri în Mihail Kogălniceanu

- Au trecut doi ani și jumătate din primul dumneavoastră mandat de primar al comunei Mihail Kogălniceanu. Dacă este să faceți o radiografie, la final ați fi mulțumit sau mai puțin mulțumit?

- Eu spun că una peste alta s-au întâmplat lucruri notabile în activitatea din această perioadă în administrarea comunei. Nu, niciodată nu poți fi mulțumit când vezi câte mai sunt de făcut, ai vrut să le faci, dar n-ai putut pentru că resursele financiare au fost limitate.

- Haideți să vorbim în detaliu despre investițiile finalizate, despre cele în derulare și despre proiectele propuse pentru perioada imediat următoare.

- Am reușit să implemetăm un proiect, la începutul mandatului meu, o investiție pe doi kilometri și jumătate de trotuar din pavele, prin finanțare cu 300.000 lei de la Consiliul Județean prin ADI Ialomița, la care am venit și noi cu o contribuție de la bugetul local. Tot prin ADI avem pregătit acum un proiect privind reabilitarea parcului comunal. Puteam să-l depunem anul trecut, dar a fost o problemă din punct de vedere al cadastrului, vom depune anul acesta proiectul tehnic de execuție. 

- Ați fructificat oportunitățile de finanțare pentru obiective din domeniul educației?

- Nu am reușit să ne încadrăm în termen cu primul proiect în Programul ELENA, dar suntem prinși acum cu un al doilea proiect la Ministerul Educației, care cuprinde dotări cu mobilier și aparatură pentru școală, videoproiectoare, tablete inteligente. Anul trecut am venit cu fonduri locale pentru modernizarea a trei săli de clasă la școală, anul acesta vom continua cu celelalte. La grădiniță nu avem mari nevoi, acum venim cu amenajarea unui loc de joacă, finanțat din bugetul local. Inițiem acum un alt proiect, privind reabilitarea termică a școlii, cu finanțare din PNRR. Împreună cu doamna director am comandat o expertiză tehnică pentru școală și grădiniță, urmând să depunem proiectul. Tot prin componenta 10 avem proiectul de reabilitare termică a căminului cultural, a rămas un rest de 50 de mii de euro pentru un proiect de înființare a unui sistem inteligent de monitorizare a traficului din comună. Pe ambele proiecte am semnat contractul de finanțare, a fost realizat SF-ul, zilele următoare vor fi încărcate documentele în platforma ministerului pentru a trece la următoarea etapă. În fine, avem depus un proiect pentru reabilitarea seismică și termică a unui salon de evenimente. Având o valoare mai mare, accesăm fonduri din două surse de finanțare. Cu Administrația Fondului de Mediu  am semnat deja contractul, ei finanțând partea de reabilitare termică. Pentru restul, am depus proiectul pe componenta 5 PNRR. Tot prin PNRR, un alt proiect depus este cel privind reabilitarea și modernizarea dispensarului vechi, o casă boierească naționalizată după al doilea război mondial. 

- Investiții cu finanțare locală?

- Anul trecut am pietruit drumurile de pământ din partea de nord a satului, două tronsoane. Este un fel de centură a satului. O investiție de aproximativ șapte miliarde lei, aproape patru kilometri de drumuri. 

- Fiindcă tot suntem la drumuri, să vorbim și de asfaltare.

- Din bugetul local este în derulare un proiect pentru aproximativ patru kilometri de asfalt. Tot pentru asfaltare, pentru alți patru kilometri și jumătate de drumuri comunale suntem în faza de execuție pe Programul Anghel Saligny. Am realizat documentațiile, am finalizat procedura de licitație și atribuire, ordinul de începere a lucrărilor l-am dat pe 27 martie.

- Cât la sută din drumurile comunale vor fi acoperite cu acești opt kilometri și jumătate?

- Aproximativ 90%. Rămân porțiuni din anumite străzi și la Cotul Vechi, cum îi spunem noi, dar și în cartierul nou, unde vom interveni anul viitor, acum fiind în faza de lotizare și atribuire a locurilor de casă.